Търсене на гума
Намерете дистрибутор

Как да избера  най-добрите гуми за моя автомобил

От какви гуми имам нужда? Как да избера най-добрите гуми за моя автомобил? Ако си задавате тези въпроси, нашата статия ще Ви помогне да вземете предвид най-важните критерии, за да направите правилния избор.  Възможно е да си мислите, че размерът е единственият важен фактор, който е от значение, когато решавате какви гуми да си купите. Въпреки това, както ще се убедите сами, от съществено значение е да вземете предвид и стила си на шофиране, както и климатичните условия.  За да Ви помогнем да направите правилния избор, ние упоменаваме и Европейската система за етикетиране и Ви предоставямe инструмент за вземане на решения.

1 - Спазвайте размерите, посочени от производителя

Това е първият критерий, който трябва да вземете предвид, когато избирате гуми за Вашия автомобил.
Тъй като гумата няма стандартен размер, първото, което трябва да направите преди на направите своя избор, е да определите, дали размерите са съвместими с Вашия автомобил, като вземете предвид другите критерии, които ще обясним по-долу. 

Къде мога да открия размера гуми, подходящ за моя автомобил?


Погледнете страницата  на която и да е от Вашите гуми и обърнете внимание на цифрите и буквите върху нея. 
Тази информация ще Ви помогне да разберете, кои гуми са подходящи за Вашия автомобил.
Пример за обозначение за размер на гумата: 255/55 R17 72H

Размерите на гумите могат да бъдат открити и на шофьорската или предната пътническа врата:


Размерите на гумите са посочени и в ръководството на собственика за експлоатация на автомобила  (което би трябвало да се намира в жабката). Обикновено тези елементи съдържат цялата информация, отнасяща се до размера и спецификациите на Вашите гуми, включително и до подходящото за тях налягане.

Какво означават тези буквено-цифрови обозначения?  

Широчина на гумата и широчина на напречното сечение на гумата  : (Пример: 255)
Широчината на гумата в милиметри се измерва от най-издадената точка от външната повърхност на страницата до най-издадената точка от вътрешната повърхност на страницата на автомобилната гума

Aspect Ratio : (Пример: 55)
Oтносителната височина на профила е отношението на височината на профила (страницата) към ширината на гумата. Колкото по-малко е числото, толкова по-малка е височината на страницата, което означава по-добро поведение в завои, но по-твърдо возене.

Construction : (Пример: R)
Указва вътрешната конструкция на гумата. Тази конструкция може да бъде R (Радиална), както при повечето гуми, или D (Диагонална конструкция), или пък B (опоясена) гума.

Wheel Diameter : (Пример: 17)
Това число е посочено в цолове и указва диаметъра на колелото (джантата), за която е предназначена гумата.Load Index : (Пример: 72) 
Указва максималния товар, който може да носи дадена гума при максимално безопасно налягане в нея. Числата са взети от таблицата за индексите на товароносимост на гумата. 
Например, 72 = 355 kg.Можете да откриете Вашия в Таблицата за индексите на товароносимост:

Таблица на скоростните индекси на гумата: (Пример: H)

Указва максималната безопасна скорост, при която гумата е сертифицирана да носи товар при определени условия. Скоростните индекси са от A (най-ниския) до Y (най-високия), с едно изключение: H е между U и V.

Например, H = 210 km/h.

Можете да откриете максималния скоростен индекс за Вашата гума в Таблицата на скоростните индекси. Не препоръчваме, нито одобряваме нарушаването на законовото ограничение на скоростта.

Гуми с повишена товароносимост (гуми “HL”) 


Гумите “HL” са проектирани така, че да могат да носят товара на електрически и хибридни автомобили. Те позволяват използването на същия размер гуми, но с по-висока товароносимост. Как да разпознаем гумите “HL”? Благодарение на префикса “HL” пред данните за размера.

Какво е OE гума?

ОE е съкращение на “оригинално оборудване”, означаващо, че гумите са били одобрени за използване от производителя на Вашия автомобил да бъдат стандартно монтирани на него.

Някои производители на автомобили, като Audi, BMW, Mercedes и други, оборудват автомобилите си с гуми, които са специално произведени за съответната марка. Тези гуми носят върху страниците си специална OE маркировка. В този случай, препоръката на MICHELIN е да сменяте гумите на автомобила си такива, които са обозначени с конкретната OE маркировка.

Таблица с OE маркировки по марка на превозното средство:

2 - Избор на автомобилни гуми за моя автомобил в съответствие с нуждите ми и условията на използване

След като вече знаете размерите, трябва да вземете предвид още три критерия: 

●    метеорологичните условия, в които шофирате
●    Вашият стил на шофиране
●    типа автомобил (електрически или термален)
 

Климатични условия:

Другият критерий, който ви препоръчваме да вземете предвид при избора на  гуми за Вашия автомобил, са метеорологичните условия. 

Как да избера  гуми за автомобила си  в зависимост от климатичните условия?

●    Изберете летни и зимни гуми, ако шофирате в планински район, изложен на тежки зимни условия (сняг, зима, лед) през няколко месеца от годината и с температури под 7°С. Ако живеете при по-тежки зимни условия, вижте нашата статия “Как да изберем зимна гума?"

●    Изберете всесезонни гуми, ако живеете в регион с не толкова тежки зимни условия и с епизодични снеговалежи.

●    Изберете летни гуми за цялата година, ако шофирате в южноевропейски региони с мека зима (температура над 7°С, без сняг)

Стил на шофиране:

За да сте сигурни, че ще се насладите на времето, прекарано зад волана, потърсете гуми, които съответстват на предпочитания от Вас начин на шофиране.

Ако обичате да пътувате в тишина и удобство: 


Потърсете гуми, които предлагат комфорт, плавно возене или ниски нива на шум. По принцип, гумите за туристически пътувания с по-нисък клас на скоростта (обозначение на страницата S, T или H) са оптимизирани за предоставяне на повече удобство за сметка на скоростта - препоръчително е никога да не монтирате гума с клас на скоростта, по-нисък от този, посочен от производителя на вашия автомобил. Освен това, избягвайте гуми с агресивен дизайн на протектора - те може и да изглеждат страхотно, но е вероятно да генерират високи нива на шум.
Много удачен избор би бил моделът ни Primacy 4+, например.Our MICHELIN Primacy 4⁺, for example, would be a good choice.

Ако обичате да усещате всеки завой: 


Търсете гуми, които се отличават с отлична управляемост или прецизност на управлението. Тези гуми често се наричат високопроизводителни гуми и имат по-високи показатели за скорост, което означава, че са оптимизирани да осигуряват по-добър контрол и по-твърдо возене и прецизност.
Подходящи за този стил на шофиране са нашите Pilot Sport 5, например.

Тип автомобил (електрически или термален) :


На пазара се появяват все повече автомобили с електрическо задвижване. Вече се предлагат специфични гуми, тъй като те са предназначени за конкретните характеристики на тези автомобили  Гумите с ниско съпротивление при търкаляне, например, са подходящи за увеличаване на капацитета на батерията. Това се отнася до нашите гуми E-Primacy иPilot Sport EV .
Въпреки, че E-Primacy не са специално проектирани за електрически автомобили, те са особено добре подходящи за такива, поради способността им да предлагат ниско съпротивление на търкаляне. Моделът Pilot Sport EV е по-подходящ за “спортни” електромобили (например Porsche Taycan, Tesla Model Y, и др.)

ГАМИ ОТ ГРУПА АВТОМОБИЛНИ ГУМИ

ЗА КАКЪВ ТИП АВТОМОБИЛИ?

ПРЕПОРЪЧАНИ ЗА

MICHELIN Primacy ⁴ ⁺

VW Golf 8, BMW Serie2, Renault Scenic, Peugeot 3008, DS3 CrossBack

Термални

MICHELIN e·Primacy

VW Golf 8/e.Golf, Peugeot 3008/3008 Hybrid, Renault Zoe, DS5 Hybrib

Термални & Електрически

MICHELIN Pilot Sport
MICHELIN Pilot Sport
⁴ ˢᵘᵛ

AUDI A4, MERCEDES C, BMW X3-X5 AMG GLE

Термални

MICHELIN Pilot Sport EV

TESLA Model Y, AMG EQS, VOLVO XC 40BEV

Електрически

MICHELIN Pilot Sport ⁴ ˢ

BMM M3, PORSCHE 911(II), AMG CLS53

Термални & Електрически

MICHELIN CrossClimate²
MICHELIN CrossClimate
² ˢᵘᵛ

VW Golf 8, Peugeot 3008, Renault Kadjar, Volvo XC40, Audi Q3

Термални & Електрически

Избор на гуми за моя автомобил чрез използване на Етикета за гуми на ЕС

За да си помогнете в избора на най-добрите гуми за Вашия автомобил, можете да използвате и Системата за етикетиране, въведена от европейските органи, която Ви позволява да обърнете внимание на определени характеристики на гумите, и по-специално сцепление на мокро и енергийна ефективност, с клас от А до Е. 
Еижте нашата статия относно Етикета за гуми на ЕС!

Инструмент, който Ви помага в избора на най-добрите гуми за Вашия автомобил

Този инструмент ще Ви помогне да изберете най-подходящите гуми от наличните предложения на MICHELIN, според сезонните критерии, упоменати по-горе.

Ако притежавате семеен автомобил като Renault Scenic, например, и шофирате в планински райони, вероятно Ви се налага да редувате летни и зимни гуми.  
В този случай, можете да изберете MICHELIN Alpin ⁶ за зимата и MICHELIN Primacy ⁴ за лятото. 

Намерете най-добрата гума за вашия автомобил
Търсене на гума
Търсене на гума