ГУМИГУМИ ДИСТРИБУТОРИДИСТРИБУТОРИ СЪВЕТИСЪВЕТИ

СПРАВОЧНИК НА КУПУВАЧА

Кога трябва да смените гумите на автомобила си?

Michelin 18 V 2010

Кога трябва да смените гумите на автомобила си?

Редовно проверяваните гуми издържат по-дълго

Препоръчително е всяка седмица да проверявате вашите гуми във връзка с дълбочината на протектора и състоянието му, вътрешното налягане, повреди на страниците, както и всички признаци на неравномерното износване. Ако имате съмнения, потърсете съвет от квалифициран експерт, който ще може да ви каже дали гумата е подходяща за по-нататъшна употреба.

Шест причини да смените гуми си

По-долу сме изброили шест основни причини относно това, кога трябва сериозно да обмислите смяната на вашите гуми. В някои ситуации гумите могат да бъдат поправени. Преди поправката на гума Michelin тя трябва да бъде внимателно прегледана както отвътре, така и отвън, от квалифициран специалист. Демонтирането на гумата от джантата е от съществено значение, тъй като вътрешните повреди не могат да се видят, когато гумата е монтирана.

1. В случай на спукване

Съвременните гуми са много здрави и могат да се справят с повечето препятствия. Въпреки това обаче спукването все още е възможно. След като гумата ви е спукана, тя трябва да бъде прегледана от специалист, който да открие евентуални скрити повреди, които могат да попречат на поправката на гумата.

Процедури за безопасност в случай на спукване, когато сте в движение:

 • Винаги съблюдавайте вашата безопасност и тази на вашите пътници, отбийте на сигурно място
 • Дръпнете ръчната спирачка
 • Изключете двигателя и оставете автомобила на ниска предавка
 • Включете аварийните светлини
 • Облечете сигнална жилетка
 • Поставете предупредителен триъгълник отстрани на пътя 100 м зад автомобила

Вашата сигурност винаги е на първо място! Полезни съвети за смяна на спукана гума

 • Носете чифт здрави ръкавици
 • Носете плик за отпадъци в багажника, в случай че гумата, която сваляте е покрита с кал!
 • Носете здрава плоскост, върху която да поставите вашия крик, в случай че земята е мека — крикът ви може да потъне.
 • Ако е възможно, смажете с грес болтовете на колелата, за да спомогнете за тяхното отстраняване (Вазелин или дори крем за ръце биха свършили работа при спешен случай).
 • След смяна на гумата тя може да не е добре напомпана, така че не шофирайте твърде бързо
 • Отидете в най-близката бензиностанция и напомпайте гумата правилно
 • Силно затегнатите болтове на колелата носят риск от повреждане на спирачните дискове или системата за монтаж на колелата
 • Използвайте динамометричен гаечен ключ, за да сте сигурни, че сте затегнали болтовете правилно с правилния въртящ момент.
Ако не разполагате с динамометричен ключ или сте затегнали болтовете на ръка, накарайте специалист по гумите да ги провери възможно най-скоро. Това ще гарантира, че е приложен правилния въртящ момент.

Правилно затегнатите болтове ще улесни също и тяхното сваляне.

2. В случай, че гумите ви са износени до допустимата законова граница

Препоръчително е редовно да проверявате вашите гуми за износване. Но как? Ето един лесен начин да разберете дали гумите ви са износени.

Legal limit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Изображението на човечето MICHELIN върху рамото на гумата показва местоположението на индикаторите за износване, намиращи се във всеки от основните канали на протектора. Тези индикатори представляват малки издутини в основата на каналите на протектора.

Ако повърхността на протектора е на нивото на тези издутини, дълбочината му най-вероятно е много близо до законовата граница от 1.6 мм. Отвъд тази граница излагате безопасността си на риск и нарушавате закона.

Дори когато остатъчната височина на протектора е повече от 1,6 мм, трябва да адаптирате скоростта и стила си на шофиране към външните условия, особено по мокри пътища.
Зимни индикатори за износване при 4 мм (само в някои европейски държави)

Междинният индикатор за износване указва остатъчна дълбочина на протектора от 4 мм. Зимните гуми MICHELIN запазват показателите си под този индикатор благодарение на 3D ламелите, разположени по цялата дълбочина на протектора.

3. В случай, че гумите ви показват признаци на стареене

Не е възможно да се определи срока на годност на гумите. Няма значение кога са произведени. Гумите стареят, дори когато не са в експлоатация. Или когато се използват рядко. Живота на гумата се влияе от много фактори: температура, поддръжка, условия на съхранение и употреба, товар, скорост, налягане, както и стил на шофиране. От тези фактори зависи експлоатационния живот на гумите.

Проверявайте редовно вашите гуми

Поради тези причини, Michelin препоръчва на всички водачи редовно да обръщат внимание на външния вид на своите гуми за ясни признаци на стареене или умора. Това може да включва напукване на каучука на външния протектор, раменните части и областта на борда, както и деформации и т.н. Прекаленото стареене на гумите може да доведе до загуба на сцепление. Michelin също така препоръчва всички гуми, включително резервните, да се проверяват редовно от специалист. Той може да ви каже дали гумите ви все още са годни за употреба.

Кога гумите са твърде стари? Петгодишният тест

След пет или повече години в експлоатация гумите трябва да минават през основен преглед най-малко веднъж годишно. Ако е необходимо, следвайте препоръките на производителя на превозното средство за смяна на оригиналните гуми. Ако гумите не са сменяни от 10 години, считано от датата на производство (вижте раздел „Как се разчитат маркировките по гумата?“), Michelin препоръчва като предпазна мярка те да бъдат сменени с нови. Това е необходимо, дори когато те изглеждат използваеми и не са износени до нивото на индикатора за износване.

Damaged tyre

4. В случай на повредена гума

При удар с твърди обекти на пътя, като например бордюр, дупка или остър предмет, вашите гуми могат да бъдат сериозно повредени. Всяко видимо спукване, нарязване или деформация трябва да бъде проверено от специалист. Само той може да ви каже дали гумата може да бъде поправена, или трябва да се замени. Не забравяйте, че в никакъв случай не трябва да използвате повредени или спукани гуми без да се консултирате с професионалист. В противен случай това може да намали нивото на сигурност на вашите гуми. Проверката от специалист е от съществено значение, тъй като вътрешните повреди не са видими, когато гумата е монтирана.

Гумите определено не могат да бъдат поправени в следните ситуации:

 • Разкъсване на страницата
 • Стоманените нишки на борда се виждат или са деформирани
 • Сепариране на каучуковите слоеве или тъканта
 • Гънки в каучука или тъканта
 • Повреда, причинена от въглеводороди или химични вещества
 • Ожулвания или петна по вътрешната част на гумата в резултат на продължителна експлоатация с ниско налягане

5. В случай на неравномерно износване

Неравномерното износване на гумите — в някои области, в центъра, по краищата — често е признак за механична повреда, като например неправилно регулиране на колелата. Или проблем с балансирането, окачването или предавателната система. Причината също може да бъде и шофирането с неправилно налягане на гумите. Ако забележите неравномерно износване, трябва незабавно да се обърнете към специалист.

За да избегнете неравномерното износване на вашите гуми, е препоръчително  да ги регулирате и балансирате на всеки шест месеца. Това също ще удължи живота на протектора и ще ви осигури по-комфортно пътуване. Друг начин да запазите протекторната шарка на гумите е редовната промяна на тяхната конфигурация.

Чести причини за неравномерно износване на гумите:

 • Износване от единия край: небалансирано или нерегулирано колело.
 • Износване от двата края: недостатъчно вътрешно налягане.
 • Износване в центъра на гумата: пренапомпване.

6. В случай на гуми, които не съответстват на вашия автомобил

За да се осигури оптимална работа, всички колела на превозното средство трябва да бъдат оборудвани с един и същи вид гуми.
Гумите с различни размери, конструкции и нива на износване могат да имат отрицателно въздействие върху управляемостта и стабилността на превозното средство.

Никога не комбинирайте радиални с нерадиални гуми

Също така не монтирайте радиални и нерадиални гуми на едно и също превозно средство. Ако това е неизбежно, никога не монтирайте радиални и нерадиални гуми на една и съща ос. Ако на едно превозно средство са монтирани две радиални и две нерадиални гуми, двете радиални гуми трябва да бъдат на задната ос, а двете нерадиални гуми на предната ос.

Има много начини да откриете подходящите гуми за вашия автомобил. Ако не сте сигурни кои гуми са най-подходящи за вашия автомобил, отидете на раздел „Избор на гума Michelin“. Препоръчваме ви да започнете с избор на превозното средство. Също така можете да търсите по размера или по името на гумите Michelin. Всички тези фактори ще окажат влияние върху избора на най-безопасните гуми за вашия автомобил и трябва да бъдат обсъдени със специалист.

7. Какво казва законът?

В „Правила за изграждане и експлоатация на пътни превозни средства от 1986 г.“, по-специално Правила 24-27, ясно се указва кои гуми могат да бъдат монтирани на вашето превозно средство. ТЕЗИ ИЗВАДКИ СА САМО ЗА ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ: ТЕ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ РАЗГЛЕЖДАТ КАТО ЧАСТ ОТ НОРМАТИВНИ АКТОВЕ.
ПРАВИЛО 24: Това правило определя какъв вид гуми могат да бъдат монтирани на различните класове превозни средства, както и всички приложими условия и/или изключения. Що се отнася до лицата, занимаващи се с товарни и/или леки автомобили, един от обхванатите въпроси е ограниченията за монтиране на гуми, които могат да бъдат пренарязани. Основната позиция на тези ограничения е, че пренарязаните гуми не могат да се монтират на моторно превозно средство с тегло в ненатоварено състояние по-малко от 2540 кг. Това правило определя също и превозните средства, на който могат да бъдат монтирани резервни гуми за временна употреба.

ПРАВИЛО 25: Това правило разглежда товарните и скоростните индекси. Особено внимание се отделя на гумите, монтирани на тежкотоварни автомобили, автобуси и ремаркета, и за които съответното министерство трябва да издаде сертификат за одобрение и табелка, която да се прикрепи към превозното средство. Освен другата информация, тази табелка, която трябва да бъде здраво закрепена на видно място върху превозното средство, посочва максималното натоварване на отделните оси и общото тегло. В съответствие с това правило гумите, монтирани на превозното средство, трябва да са в състояние да понесат максималния допустим товар на всяка ос при максималната допустима скорост на превозното средство. При определяне на понятията „индекс на товароносимост“ и „категория на скорост“ правилото се позовава на Правило 30 и 54 на ИКЕ на ООН и на Директива 92/23/ЕИО.

ПРАВИЛО 26: Това правило разглежда използването на гуми с различна конструкция. То определя три вида гуми: диагонална,  диагонална с колан и радиална. Съгласно това правило гуми с различна конструкция не могат да се монтират на една и съща ос. По-долу са изброени законово допустимите комбинации от гуми за леки и лекотоварни автомобили (дори тези със сдвоени гуми на задната ос). Използването на временна резервна гума с различна конструкция е разрешено, при условие че скоростта на шофиране не надхвърля 80 км/ч.

Правило 27: Това правило се отнася до условията за експлоатация и поддръжката на гумите. В него се уточнява кога дадена гума не трябва да бъде използвана например поради факта, че тя не отговаря на условията на работа на превозното средство, или поради проблеми, свързани с условията на експлоатация или поддръжката, като например неподходящо налягане на гумата, разрези, издатини или повреди. Правилото също така разрешава използването на аварийни гуми в спаднало състояние, при условие че гумата и джантата са изработени така, че да отговарят на условията на работа на превозното средство. То също така уточнява, че каналите на протектора на всяка гума, монтирана на лек или лекотоварен автомобил, трябва да бъдат с дълбочина най-малко 1.6 мм по цялата обиколка на гумата, включваща централните три четвърти от ширината на протектора.

Съблюдавайки тези правила, погледнете под заглавието ""Избор на гума Michelin"", за да разгледате алтернативите, предлагани от MICHELIN, за всеки модел превозно средство.

ОТКРИЙТЕ ПОДХОДЯЩИТЕ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ MICHELIN

Въведете информация за вашия автомобил, размер гума или нужди за шофиране и ние ще ви дадем съвет.

Наскоро прегледани статии

Все още няма преглеждани статии

 • ЛЕК АВТОМОБИЛ
 • SUV - 4X4
 • ВАН – КАРАВАНА
Loader